Risico’s van crypto

Handelen in crypto’s: spannend, maar niet zonder risico’s

Crypto’s zoals Bitcoin kunnen snel in waarde stijgen. Veel Nederlanders hopen daar financieel van te profiteren. Maar die stijging is geen garantie: de waarde kan net zo snel dalen. Cryptobezitters kunnen hun investering dus ook zo weer kwijtraken, in elk geval deels. De constante waardestijgingen en -dalingen maken crypto bovendien extra spannend, soms zelfs verslavend.

Om beter te begrijpen hoe Nederlanders met crypto omgaan, voerden we in opdracht van het ministerie van Financiën een onderzoek uit. Hoe groot zijn de risico’s die mensen nemen? En in hoeverre laten zij zich beïnvloeden door zogeheten finfluencers: financiële influencers die via sociale media advies geven over beleggen en persoonlijke financiën.

Wie zijn de cryptobezitters?

Ongeveer één op de tien Nederlanders van 18 jaar of ouder bezit crypto. Het zijn relatief vaak jonge mannen die op financieel vlak niet sterk afwijken van de gemiddelde Nederlander, maar gemiddeld wel iets impulsiever zijn en iets gevoeliger voor FOMO (fear of missing out). Net als traditionele beleggers zijn zij wat meer bereid om risico’s te nemen. Toch blijven de financiële risico’s meestal beperkt: de meeste cryptobezitters investeren relatief kleine bedragen. Een deel (8%) geeft aan dat een forse waardedaling zorgt voor het moeten besparen op uitgaven. Bij een klein deel zou het kunnen leiden tot serieuze financiële problemen.

Bewust van de risico’s, maar ook op zoek naar spanning

Cryptobezitters geven vaak aan dat ze zich bewust zijn van de risico’s. Tegelijkertijd worden ze vaak gedreven door nieuwsgierigheid, de hoop op winst en de spanning van het handelen. Die motivatie vertoont overeenkomsten met gokgedrag. Hoewel de meesten zich niet risicovol gedragen, geeft 1 op de 10 aan soms meer tijd of aandacht aan crypto te besteden dan ze van plan waren. Ook komt loss chasing bij 8% voor: blijven handelen om eerdere verliezen goed te maken.

De invloed van finfluencers

Op sociale media delen finfluencers regelmatig succesverhalen over crypto, waarmee ze volgers aansporen om ook in te stappen. Volgens de literatuur kunnen zij FOMO aanwakkeren of de illusie van controle versterken. Toch lijkt hun daadwerkelijke invloed op risicogedrag op basis van dit onderzoek beperkt. Veel cryptobezitters zijn kritisch over de adviezen van finfluencers.

De sociale omgeving lijkt daarentegen meer invloed te hebben. Cryptobezitters zijn vaak nieuwsgierig geworden door verhalen over crypto van mensen uit hun omgeving en zij zien deze mensen ook als een belangrijke informatiebron.

Wat betekenen deze uitkomsten?

De resultaten laten zien dat cryptobezitters over het algemeen niet risicovoller handelen dan traditionele beleggers. Maar er is wel een kleine groep die extra risico loopt met potentieel grote gevolgen voor hun financiële, mentale en sociale situatie. Het is daarom zinvol om te kijken naar manieren om risicovol gedrag te voorkomen. De minister van Financiën gaat hier in de kamerbrief verder op in.

Download rapport