De Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) is een multidisciplinair transnationale panel database van microgegevens over gezondheid, sociaal-economische status en sociale en familiale netwerken van meer dan 85.000 mensen (ongeveer 150.000 interviews) van 50 jaar of ouder uit 20 Europese landen
(+ Israël).

Workflow SHARE

Vanaf het begin is Centerdata betrokken geweest bij dit onderzoek en door de jaren heen hebben we een unieke efficiënte gecentraliseerde workflow ontworpen voor de support van grote meertalige longitudinale enquêtes.

Centerdata programmeert de SHARE vragenlijsten in Blaise. De vragenlijstrouting is zeer complex. Het bevat onder andere een techniek die het makkelijk maakt om onnodige vragen over te slaan, het kan voorgeladen gegevens controleren en matchen met nieuwe gegevens en bevat verschillende innovatieve hulpmiddelen voor het automatisch coderen van open antwoorden. Deze vragenlijsten worden vervolgens geïmporteerd in een Translation Management Tool. Een op maat gemaakte webinterface voor het managen van de vertalingen van vragenlijsten presenteert dit. Wanneer vertalers hun vertalingen indienen, ontvangen ze een CAPI-instrument in de taal/talen van het land.

Beheer onderzoeksgegevens SHARE

Het sample wordt beheerd door een agency, een organisatie die in een land het veldwerk van de survey uitvoert en de interviewers aanstuurt. Hiervoor wordt de Sample Distributor (SD) op een server van de agency geïnstalleerd. Naast het beheer wijst het deelsamples toe aan specifieke interviewers. Voor longitudinale interviews wordt naast de gebruikelijke sample gegevens ook een set met preload data meegegeven. Deze informatie wordt ingelezen in het Sample Management System (SMS). Dit programma registreert contacten, lanceert de CAPI interviews en verzamelt gegevens over het huishouden.

De interviewers kunnen hun SMS synchroniseren met de SD op de agency server via het internet of door het exporteren van een gecodeerd bestand via andere media. Dit geeft de agency onmiddellijk de meest recente statistieken van het veldwerk, waardoor zij hun interviewers beter kunnen aansturen.

De agencies synchroniseren hun SD met een centrale server. Hierbij worden de data ontdaan van adresgegevens zodat anonimiteit gegarandeerd is. Dit synchroniseren gedurende het veldwerk geeft inzicht op het hoogste niveau zodat direct aangestuurd kan worden. Na afloop van het veldwerk worden de gegevens opgeschoond en gedissimineerd in het Share Questacy systeem.

Kenmerken

  • Complete oplossing in de Survey Lifecycle
  • Gecentraliseerde aanpak voor complexe meertalige longitudinale studies
  • Geavanceerde vragenlijsten