Steeds meer bedrijven eisen van hun werknemers een VCA-certificaat; een checklist waarmee een gecertificeerde werknemer kan aantonen dat hij of zij zich bewust is van gevaren op de werkvloer. SIWOV is een online cursus, gericht op het behalen van dit VCA-veiligheidscertificaat. De cursus is speciaal ontwikkeld voor moeilijk lerende jongeren, bijvoorbeeld jongeren met een leer- of een concentratiestoornis.

Website

SIWOV is ontwikkeld door Sterk in Werk, een stichting binnen de Koraal Groep die jongeren en jongvolwassenen helpt bij het zoeken naar de best passende werkplek. Sterk in Werk ontwikkelde het curriculum (boek, hoofdstukken en inhoud). Centerdata maakte vervolgens een website rondom het boek, aangevuld met filmpjes en andere verduidelijking. Leerlingen kunnen inloggen, de hoofdstukken lezen, oefenvragen beantwoorden en uiteindelijk vijf oefenexamens maken. De instructeur heeft controle op wat de leerlingen kunnen en kan de voortgang bijhouden.

Speciale features

Het online cursusboek heeft enkele features speciaal gericht op de moeilijk lerende groep.

Moeilijke woorden worden dikgedrukt en gekleurd weergegeven. Als de leerling met de muis over een woord gaat, verschijnt uitleg over het woord in een pop-up.

Aan het einde van een hoofdstuk worden diverse filmpjes/animaties getoond die de inhoud van dat hoofdstuk nogmaals uitleggen.

Het text-to-speech voorleespakket Readspeaker is op elke pagina beschikbaar. Hiermee kunnen ook leerlingen die problemen hebben met lezen dit pakket gebruiken.

Er zijn vijf oefenexamens beschikbaar waarmee de leerlingen voor het examen kunnen oefenen. De interface van het oefenexamen bootst het werkelijke oefenexamen zo goed mogelijk na, zodat leerlingen niet voor een verrassing komen te staan bij het echte examen.

De instructeur van een school/organisatie heeft controle over welke hoofdstukken de leerlingen kunnen bezoeken. De instructeur kan de voortgang van de leerlingen door de hoofdstukken heen inzien. Ook kan de instructeur alle resultaten van de oefenexamens bekijken.

Kenmerken

  • E-learningomgeving met films en voorleesoptie
  • Gericht op moeilijk lerende jongeren
  • Gemaakt in Drupal