Het aantal vacatures in de kinderopvang is gedaald ten opzichte van 2019, maar nog steeds is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dit blijkt uit een Quick Scan die Centerdata onlangs uitvoerde voor het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang. Met het onderzoek brengen we de actuele arbeidsmarktsituatie en de verwachtingen hierover in kaart.

Aan het onderzoek in 2021 deden 342 kinderdagverblijven door heel Nederland mee, variƫrend van werkgevers met maximaal 10 werknemers tot enkele organisaties met meer dan 500 werknemers.

In 2019 voerde Centerdata voor het eerst de Quick Scan uit. Het personeelstekort in de kinderopvang is iets verbeterd ten opzichte van twee jaar geleden, maar nog steeds heeft het merendeel van de werkgevers openstaande vacatures: bij ruim 70% van deze werkgevers zijn in het afgelopen half jaar vacatures ontstaan. In 2019 was dat nog bij meer werkgevers het geval, namelijk bij 81%.

Vacaturegraad iets gedaald, maar nog steeds hoog

Het aantal vacatures in de kinderopvang is met 34 vacatures op 1.000 banen afgenomen ten opzichte van de vorige meting in 2019. Toen was de vacaturegraad in kinderopvang hoog met 48 vacatures op 1.000 banen.

We zien regionale verschillen: in de regio West is de vacaturegraad met 40 vacatures per 1.000 banen het hoogst. In het noorden daarentegen is de vacaturegraad met 23 het laagst.

De landelijke vacaturegraad voor de arbeidsmarkt als geheel was 25 in het vierde kwartaal van 2020. De vacaturegraad blijft het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie; namelijk 54 vacatures op 1.000 banen. Ook in de bouwnijverheid blijft het personeelsgebrek fors, met een vacaturegraad van 46.

Samenvattend zien we in lijn met de landelijke trend over de gehele arbeidsmarkt een iets minder krappe arbeidsmarkt voor kinderopvang dan in 2019.

Meer weten?

Het volledige onderzoeksrapport is online te vinden.