De bestrijding van COVID-19 gaat de gehele (medische) wereld aan. Daarnaast is het een gigantisch experiment voor mens en maatschappij. In de nieuwste E-Data & Research is te lezen hoe de sociale wetenschap tools en data inzet in de strijd tegen het coronavirus.

Sociale wetenschappers willen de effecten van de coronacrisis bestuderen. Opvallend is dat onderzoekers op grote schaal samenwerken en data delen en beschikbaar stellen. Zo kunnen ze ook bijdragen aan de strijd tegen het virus. Dit staat beschreven in het oktobernummer van het blad E-data & Research.

Ook bij Centerdata zien we sinds maart van dit jaar onder wetenschappers een grote behoefte om de sociale gevolgen en impact van het coronavirus te onderzoeken. In het LISS panel hebben er vele dataverzamelingsrondes plaatsvonden gericht op de pandemie. Denk aan onderzoeken over hoe mensen reageren op coronamaatregelen, of over de mate waarin verschillende beroepsgroepen worden getroffen, of hoe de crisis de fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt.

Meer weten? Lees de bijdrage van Evi de Cock van Centerdata op pagina 4 van de meest recente E-Data & Research.

Over E-data & Research

E-data & Research is een nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen. Het blad bevat artikelen voor onderzoekers, studenten en iedereen die zich verder betrokken voelt bij de ontwikkelingen in opslag en hergebruik van digitale onderzoeksgegevens.

E-data & Research verschijnt drie keer per jaar en wordt mogelijk gemaakt door Centerdata, CLARIAHDANSKNAW Humanities Cluster, de Koninklijke BibliotheekODISSEI en het Rijksmuseum.

Op edata.nl staan alle uitgebrachte nummers. De volgende E-data & Research verschijnt in februari 2021.