Op 14 december 2021 heeft het LISS Data Archive de CoreTrustSeal (CTS) certificering behaald. Het CTS is een internationaal keurmerk voor duurzame, betrouwbare en toegankelijke dataopslagplaatsen.

Via het LISS Data Archive worden de verzamelde data van onderzoeken, die worden afgenomen in het LISS panel, beschikbaar gemaakt voor wetenschappers. De datasets worden uitgebreid en gedetailleerd gedocumenteerd en zijn met een Digital Object Identifier (DOI) vindbaar en citeerbaar. Tevens is het mogelijk om wetenschappelijke publicaties te koppelen aan de daarvoor gebruikte LISS datasets. Het LISS Data Archive hanteert de FAIR principes voor vindbare, toegankelijke, uitwisselbare en herbruikbare meta- en onderzoeksdata.

Subsidiegevers en tijdschriften hebben steeds vaker als eis dat onderzoeksdata worden opgeslagen in een betrouwbare dataopslagplaats, een zogenoemde ‘Trustworthy Digital Repository’. Met het verwerven van de internationaal erkende CTS-certificering toont het LISS Data Archive aan dat het aan deze eis voldoet.

Het CTS-keurmerk bestaat uit een vastgestelde set kernvereisten waar betrouwbare dataopslagplaatsen aan moeten voldoen. Om het keurmerk te behalen heeft Centerdata verantwoording afgelegd op zestien onderdelen middels een zelfevaluatie, waarvan de procedure is vastgelegd in een ‘Preservation and Dissemination Policy’. De aanvraag is vervolgens beoordeeld door twee anonieme reviewers. Centerdata heeft het CTS-keurmerk eerder ook ontvangen voor de dataopslag van de DNB Household Survey (DHS).

Meer informatie over het LISS panel en het LISS Data Archive vindt u op https://www.lissdata.nl/

Bekijk hier het assessment van het LISS Data Archive voor het verwerven van het keurmerk.