De dataopslag van de DNB Household Survey (DHS) heeft onlangs het keurmerk CoreTrustSeal verworven. Daarmee tonen we aan dat we de verkregen data uit dit longitudinale panelonderzoek over spaargedrag, op een duurzame en betrouwbare wijze opslaan.

Voor De Nederlandsche Bank voert Centerdata het project DHS uit, ook wel Spaaronderzoek genoemd. In dit panelonderzoek onder 2.000 huishoudens worden jaarlijks data verzameld om de psychologische en economische aspecten van financieel gedrag te bestuderen. Dit doen we al sinds 1993 en daardoor bevat de digitale bewaarplaats www.dhsdata.nl zeer veel data.

Dat DHS het predicaat ‘CoreTrustSeal’ heeft gekregen is het bewijs dat het archief aan het erkende niveau zit dat wereldwijd wordt gesteld aan repositories. Zeker in dit tijdperk is het van groot belang om te kunnen laten zien dat je voldoet aan een bepaalde mate van digitale volwassenheid.

Erkenning

De certificering heeft plaatsgevonden op basis van de procedures van de ‘CoreTrustSeal Trustworthy Data Repositories Requirements’.

Aan de officiële erkenning ging een zelftest vooraf, bestaande uit zestien onderdelen waarop verantwoording afgelegd diende te worden. Na de feedback van twee beoordelaars werden de laatste puntjes op de i gezet.

Nu voldoet DHS aan alle gestelde voorwaarden van CoreTrustSeal en is de aanvraag goedgekeurd. 

Meer weten?

Bekijk het assessment van DHS voor het verwerven van het keurmerk.