In de sociale wetenschappen vormt datamanagement tegenwoordig een belangrijk onderdeel van professioneel onderzoek doen. Er zijn veel eisen aan goed omgaan met data. Bij Centerdata maken we onderzoekers regelmatig wegwijs in de wereld van datamanagement. Bijvoorbeeld in een training.

In opdracht van en samen met het Research Data Office van Tilburg University, hebben we onlangs een online training gegeven aan zo’n zestig promovendi en onderzoekers die verbonden zijn aan Tilburg University.

Training datamanagement

Wat is goed datamanagement eigenlijk? En hoe pas je het succesvol toe? Tijdens de training leerden de deelnemers de basisbegrippen van datamanagement, hoe ze het kunnen toepassen tijdens een onderzoeksproject en welke ondersteunende diensten er beschikbaar zijn.

Andere onderwerpen waren o.a. de richtlijnen van datamanagement en waar een datamanagementplan aan moet voldoen. Handig wanneer je bijvoorbeeld een subsidie gaat indienen. Cruciaal daarbij is de verantwoording over hoe je veilig omgaat met data tijdens het onderzoeksproject. Ook kwam aan bod hoe je zorgt voor het archiveren van jouw data. Met de reproduceerbaarheid van data draag je bij aan open science en vergroot je de impact van het onderzoek.

Praktische tips

Volgens Marika de Bruijne, senior onderzoeker bij Centerdata en één van de trainers, hebben deelnemers vooral veel baat bij praktische tips. ‘Een training blijft te abstract als je alleen vertelt dat je data op een veilige manier moet opslaan. Want waar sla je ze op en hoe doe je dat dan? Met concrete voorbeelden en door experts uit verschillende disciplines bij elkaar te brengen, willen we onderzoekers het juiste gereedschap bieden om datamanagement in hun eigen werk toe te passen.’

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Marika de Bruijne via marika.de.bruijne@centerdata.nl.