Centerdata is toegetreden tot het wetenschappelijk kernteam (Core Scientific Team, CST) van de European Social Survey (ESS). En daar zijn we trots op. We zullen een sleutelrol gaan spelen in het nieuwe programma van de ESS dat op 1 juni van start ging.

De European Social Survey (ESS) is een wetenschappelijk cross-nationaal onderzoek dat sinds 2001 in heel Europa wordt afgenomen. Het brengt attitudes, meningen en gedragspatronen van de bevolking in de verschillende Europese landen in kaart. Elke twee jaar worden face-to-face interviews gehouden op basis van een nieuwe, representatieve steekproef.

Centerdata ontwikkelt software voor online dataverzameling

Centerdata heeft veel ervaring in het ontwikkelen van gespecialiseerde sofware en tooling voor gegevensverzameling voor internationale onderzoeken. Deze ervaring zal van groot belang zijn voor de overstap die ESS nu wil gaan maken van face-to-face naar self-completion. Hiervoor worden zowel online als papieren vragenlijsten ingezet.

Centerdata zal een platform ontwikkelen dat de online dataverzameling voor alle ESS-landen centraliseert. Zo worden de efficiƫntie van het dataverzamelingsproces en de datakwaliteit verbeterd. Deze tooling zal ook de implementatie van gecentraliseerde papieren self-completion vragenlijsten van de ESS faciliteren.

Centerdata is al jaren betrokken bij internationale projecten, zoals de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). Het heeft ook eerder al ondersteuning geboden bij de face-to-face dataverzameling van ESS.

Wetenschappelijk kernteam van de European Social Survey

Centerdata wordt het achtste instituut dat deel uitmaakt van het CST. De andere leden van het kernteam zijn City University of London (VK), GESIS – Leibniz Institute for the Social Sciences (Duitsland), Sikt – Norwegian Agency for Shared Services in Education and Research (Noorwegen), SCP – The Netherlands Institute for Social Research (Nederland), Universitat Pompeu Fabra (Spanje), University of Essex (VK) and University of Ljubljana (SloveniĆ«).

Professor Rory Fitzgerald, directeur van de ESS, is verheugd dat Centerdata zich aansluit bij het wetenschappelijk kernteam van de ESS. ‘Naarmate we de overstap maken van face-to-face naar self-completion vragenlijsten, wordt de behoefte aan gecentraliseerde tools en instrumenten voor dataverzameling nog groter. Centerdata heeft een uitstekende staat van dienst in het ontwikkelen van dergelijke instrumenten, en heeft expertise op het gebied van complexe grootschalige internationale onderzoeken. Ik kijk ernaar uit om samen te werken om de overgang naar deze nieuwe dataverzamelingsmodus tot een succes te maken.’

Professor Marcel Das, directeur van Centerdata, benadrukt dat we ons bevoorrrecht voelen lid te zijn van het wetenschappelijk kernteam. ‘We ontwikkelen al meer dan twee decennia vragenlijstsoftware en -tooling. Daarmee dragen we graag bij aan het succes van dit prestigieuze Europese onderzoek.’

Voor meer informatie, lees het nieuwsbericht van ESS.