Uit onderzoek blijkt dat het verzuim in de branche Sociaal Werk relatief hoog is en de afgelopen jaren sterk is gestegen. Uit eerder onderzoek, maar ook uit het nu uitgevoerde onderzoek, blijkt dat werkdruk en de combinatie werk-privé door zowel werkgevers als werknemers als zeer belangrijke oorzaken van verzuim worden gezien. Hoewel zij deze factoren beiden benoemen, leggen werknemers meer nadruk op de hoge werkdruk, terwijl werkgevers vaker wijzen op de combinatie van werk en privé. Personeelstekorten en te weinig rustmomenten worden ook als oorzaken genoemd.
Gebruik en beperkingen van het huidige instrumentarium
De cao biedt diverse hulpmiddelen voor preventie en re-integratie. Uit focusgroepen en vragenlijsten blijkt dat veel organisaties hier gebruik van maken en dat medewerkers vaak op de hoogte zijn van het instrumentarium. Werkgevers en werknemers erkennen hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor verzuimreductie, en hebben ook hetzelfde beeld bij wat daarvoor vooral nodig is, het goede gesprek: aandacht, waardering en duidelijkheid over het takenpakket. In praktijk blijkt echter dat deze gesprekken niet altijd of te laat plaatsvinden, door tijdgebrek, gebrek aan kennis of gespreksvaardigheden.
Er is geen behoefte aan nieuw instrumentarium; de wens is vooral het bestaande effectiever toe te passen. Dit blijkt lastig omdat de cao-afspraken vaak te breed en weinig concreet zijn uitgewerkt. Voor zowel werkgevers als werknemers is niet altijd duidelijk wat er mogelijk is en onder welke voorwaarden. Ook zijn de effecten van de maatregelen niet altijd helder. Werkgevers geven daarnaast aan dat tijd en middelen ontbreken voor een goede uitvoering.
Een laatste inzicht dat dit onderzoek opleverde, was dat zowel werkgevers als werknemers de indruk hebben dat er winst te behalen valt door een betere afstemming met de arbodienst. Daarbij gaat het om zaken als ondersteuning van werkgevers en werknemers ten aanzien van signalering en preventie, maar ook de afstemming rond re-integratie van werknemers na verzuim.
Aanbevelingen
- Creëer ruimte en mogelijkheden voor investering in vaardigheden en kennis bij werkgevers en werknemers voor het voeren van effectieve gesprekken over verzuim.
- Ondersteun en faciliteer een verbetering van het proces rond preventie en verzuim in afstemming met de bedrijfsarts en arbodienst.
- Maak bestaande cao-maatregelen concreter en beter toepasbaar binnen organisaties, en zorg voor structurele aandacht en monitoring ervan.