De overheid is van plan om in 2022 de Nutri-score in te voeren. Dit label geeft producten een score van A (beste score, meest gezond) tot E (slechtste score, ongezond). De Nutri-score moet consumenten helpen om gezondere keuzes te maken in de supermarkt.

Het is echter alom bekend dat kennis over wat gezond is niet automatisch betekent dat mensen ook gezonde producten kiezen.

Daarom hebben we een keuze-experiment uitgevoerd in een Tilburgse supermarkt. Deelnemers (300 klanten van de supermarkt) kregen een schap met verschillende soorten ontbijtgranen te zien en kozen er hier één van.

We varieerden hierbij het label dat op de ontbijtgranen stond: voor sommigen was dat de Nutri-score, voor anderen een ander label (het stoplichtlabel), en een derde groep zag geen extra label.

Een van de producten in het schap waarop de Nutri-score stond afgebeeld

Resultaten

We vonden dat alleen de Nutri-score de keuze voor de gezondste ontbijtgranen bevorderde: 34 procent van de consumenten koos de gezondste ontbijtgranen wanneer de Nutri-score op de ontbijtgranen werd getoond, versus 14 procent wanneer er geen label op de ontbijtgranen stond. De resultaten suggereren dus dat de Nutri-score inderdaad kan bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van Nederlandse consumenten.

Consumenten kozen vaker de gezondste ontbijtgranen wanneer de Nutri-score op de producten werd getoond