Bedrijven hebben veel data welke allemaal netjes worden opgeslagen – Maar wat dan?
Data is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Ze worden tegenwoordig continu gegenereerd en opgeslagen. Vaak is het te veel om door mensen behandeld te worden. Slimme machines en zelflerende algoritmen kunnen ons hierbij helpen; ze zijn niet alleen handig, maar vaak ook nodig om ons inzichten te verschaffen die normaal onzichtbaar waren.
Soms kunnen er dan ook complexe verbanden ontdekt worden door verschillende databronnen te koppelen. Veel bedrijven verzamelen zo doelgericht data om hun klanten beter te leren kennen en daardoor betere service te bieden. Andere organisaties beheren data die nodig (of zelfs verplicht) zijn voor het realiseren van hun dienstverlening.
Maar hoe ga je met data om? Hoe maak je de stap van data naar datagedreven onderzoek? Welke stappen zijn daarbij nodig en op welke zaken moet je letten? Zijn er knelpunten? Zo kunnen er allerlei vragen zijn bij beginnende datagedreven onderzoeken.
Zelfs bij gevorderde analyses vergeten we soms belangrijke aspecten van datagedreven onderzoek of missen we cruciale details. Een handleiding met een duidelijk overzicht van verschillende aspecten, op maat gemaakt naar een bepaald project, onderzoek of onderwerp, kan jouw organisatie daarbij goed op weg helpen. Hierdoor kan het zijn dat data ineens de hoofdrol spelen in beleidsmatige oplossingen.
AI-handleiding en stappenplan
Bij Centerdata bieden wij AI-handleidingen op maat aan. Ook vullen we de handleiding aan met een uitgestippeld stappenplan, om datagedreven onderzoek nog toegankelijker te maken voor jouw vraagstuk of organisatie. Daarnaast bieden we feedbackmogelijkheden voor toelichting en consult.
Voorbeeldproject: AI-handleiding en stappenplan gemeente Den Haag
Voor gemeente Den Haag hebben we een uitgebreide AI-handleiding opgesteld voor het sneller helpen van mensen in de bijstand aan werk. Via datagedreven onderzoek wordt de uitstroom voorspeld aan de hand van voorspellende en clustering technieken om beleid hierop aan te passen. Door het geven van specifieke adviezen voor de casus van gemeente Den Haag en door een uitgestippeld plan van vijf stappen, zijn gevorderde analyses en voorspellingen mogelijk gemaakt om gebruikt te worden bij beleidsmatige oplossingen.