Nieuws over/met/van CentERdata
vrijdag, 15 januari, 2021 - 14:17

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is er in het LISS panel van CentERdata al voor verschillende studies data verzameld over de effecten van corona op de Nederlandse samenleving. Het Ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder die in het najaar van 2020 werd gelanceerd. Het doel van de app is mensen die langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus te waarschuwen en adviseren. Het ministerie gaf Tilburg University (Dr. Nynke van der Laan) de opdracht om onderzoek te doen naar het gebruik van en de opvattingen over de CoronaMelder.


maandag, 11 januari, 2021 - 15:33

Emotionele eenzaamheid onder volwassen Nederlanders is in de zomer van 2020 toegenomen ten opzichte van vóór de corona-uitbraak (van 18% naar 25%). Onder de groep die zich eenzaam ging voelen (13% van de Nederlanders), namen de angst- en depressieve symptomen toe van 18% in november 2019 naar 26% in juni 2020.


woensdag, 16 december, 2020 - 12:00

Nog nooit zag ik begin december al zoveel kerstbomen in de huiskamers verschijnen als dit jaar. Iedereen is duidelijk op zoek naar wat we in 2020 ontzettend hebben gemist: gezelligheid, samenzijn en het vieren van het leven. Tot begin maart leek er weinig aan de hand, maar op 9 maart kwam de regering met de eerste maatregelen en inwoners van Noord-Brabant werden opgeroepen zo veel als mogelijk vanuit thuis te werken. Zo ook bij CentERdata. We dachten toen dat het hooguit een week zou gaan duren. Inmiddels weten we wel beter.


woensdag, 16 december, 2020 - 08:45

Ook dit jaar verstuurt CentERdata geen kerstwensen per post. In plaats daarvan hebben we een bedrag aan de Voedselbank Tilburg gedoneerd.


dinsdag, 15 december, 2020 - 19:25

Hoe gaat het lerarentekort eruitzien richting 2030? Welke vakken worden er gegeven op het voorgezet onderwijs en hoe zit het met de lesbevoegdheid? Waar komen pas afgestudeerde leraren terecht? Onlangs heeft CentERdata drie studies opgeleverd aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) waarin wij vragen zoals deze beantwoorden.


dinsdag, 15 december, 2020 - 11:53

Wanneer in maart 2021 een nieuw energielabel op apparaten in de winkel komt, is de consument verlost van de verwarrende plussen. Het nieuwe energielabel is overzichtelijk: energieklasse A is het zuinigst. De aanduidingen A+, A++ en A+++ gaan verdwijnen. CentERdata voerde in opdracht van Milieu Centraal het consumentenonderzoek uit in aanloop naar deze verandering.


donderdag, 26 november, 2020 - 12:05

De dataopslag van de DNB Household Survey (DHS) heeft onlangs het keurmerk CoreTrustSeal verworven. Daarmee tonen we aan dat we de verkregen data uit dit longitudinale panelonderzoek over spaargedrag, op een duurzame en betrouwbare wijze opslaan.


vrijdag, 20 november, 2020 - 21:59

Als het coronavaccin er straks is: wie krijgt ‘m als eerste? Onderzoek van Tilburg University in samenwerking met CentERdata wijst uit dat de Nederlandse bevolking vooral onderscheid wil maken tussen mensen die zich wel of juist niet aan de coronamaatregelen houden. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin. Leeftijd en cruciale beroepen, factoren die vaak in de media terugkomen, blijken van ondergeschikt belang.


dinsdag, 17 november, 2020 - 11:08

De coronacrisis beïnvloedt het dagelijks leven en werk. Zo zien we bij CentERdata dat onderzoek nu soms op aangepaste wijze plaatsvindt. Ook het grootschalig onderzoeksproject SHARE kreeg daarmee te maken. Sinds 2004 worden 140.000 respondenten ondervraagd, vaak thuis in face-to-face interviews. Dat is echter nu niet meer mogelijk.


maandag, 2 november, 2020 - 16:30

Onderzoek naar de prevalentie van grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse georganiseerde sport tijdens de jeugdjaren wijst uit dat ruim 20 procent van de 18 tot en met 50-jarigen in hun jeugd een ernstige vorm van emotioneel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Bij 13 procent was er sprake van ernstig lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en bij 7 procent ging het om ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Breder bekeken heeft bijna de helft van de mensen een grensoverschrijdende gebeurtenis meegemaakt die indruk heeft gemaakt.


Pagina's