Nieuws over/met/van CentERdata
dinsdag, 2 juni, 2020 - 17:29

Scholen in het voortgezet onderwijs nemen sinds 2015 een vragenlijst af onder hun leerlingen met als doel de leerlingtevredenheid en sociale veiligheid te meten. De bestaande Vensters-vragenlijst wordt sinds 2015 ingezet, en is in het schooljaar 2019-2020 voor het vijfde jaar op rij gebruikt.


woensdag, 20 mei, 2020 - 09:55

De Nederlandsche Bank (DNB) wilde weten hoe de Nederlandse bevolking denkt over de omvang van de economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak. Om dit te toetsen werd ons LISS panel ingeschakeld. Pessimisme voert de boventoon. Over werk, inkomen en waarde van bezittingen.


donderdag, 7 mei, 2020 - 14:02

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat militairen die mentaal weerbaar zijn, veel beter beschermd zijn tegen psychische klachten en functioneringsproblemen dan hun collega’s die minder weerbaar zijn. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van alle longitudinale studies door Tilburg University, CentERdata en NHL Stenden University of Applied Sciences. 


donderdag, 30 april, 2020 - 15:38

Kwaliteit staat altijd voorop bij CentERdata. En dat kan uitstekend samengaan met snelheid. Dat blijkt maar weer eens tijdens de coronacrisis: CentERdata heeft in hoog tempo meerdere dataverzamelingsrondes verzorgd voor diverse wetenschappers. Een mooi voorbeeld is het onderzoek van Dr. Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam. Op 13 april ging zijn vragenlijst via het LISS panel het veld in, op woensdag 29 april werd het veldwerk afgerond en op donderdagavond 30 april was het item al op televisie bij Nieuwsuur én het Jeugdjournaal.


donderdag, 30 april, 2020 - 11:54

Geweldig nieuws voor de sociale wetenschappen: ODISSEI ontvangt een omvangrijke Roadmap-investering om sociale verandering te doorgronden.


donderdag, 23 april, 2020 - 14:44

Opleiding speelt een grote rol als het gaat om thuis kunnen werken tijdens de coronacrisis. Hoger opgeleide werknemers werken meer thuis, terwijl lager opgeleiden over het algemeen minder uren werken of zelfs hun baan verliezen. Dat toont een studie aan onder ruim 5.500 Nederlanders, uitgevoerd door Tilburg University samen met de Universiteit van Bonn.


maandag, 6 april, 2020 - 11:57

Voor de derde keer mag CentERdata de Loopbaanmonitor Onderwijs gaan uitvoeren voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). We gaan onder meer in kaart brengen hoeveel pas afgestudeerde leraren in het onderwijs werken en hoe tevreden zij zijn met de begeleiding op hun werk.


dinsdag, 24 maart, 2020 - 16:30

Onderzoekers zouden geen onderzoekers zijn, als ze geen vragen zouden stellen over het coronavirus. Hoe reageren mensen op alle maatregelen? Wie is er bang om besmet te raken? ‘Bij CentERdata zien we onder wetenschappers een grote behoefte om de sociale gevolgen en impact van het coronavirus te bestuderen’, vertelt CentERdata-directeur Marcel Das.


donderdag, 12 maart, 2020 - 10:46

Een gekke peer, kromme komkommer of gedeukt broodje. Trekken supermarkten en consumenten hun neus ervoor op? In de voedselindustrie wordt vaak gedacht van wel. Toch zijn er wel degelijk effectieve manieren om de verkoopbaarheid van zulke producten een impuls te geven, zonder te beknibbelen op de prijs. Dat laten recente veldexperimenten van CentERdata en marketingstudenten van Tilburg University zien.


donderdag, 27 februari, 2020 - 21:54

Het LISS Panel Data Archive is een snoepwinkel voor elke sociaal wetenschapper die zijn of haar onderzoeksopzet naar een hoger niveau wil tillen. Zo’n 12 jaar aan onderzoek, publicaties, vragenlijsten, datasets en codeboeken afkomstig uit het LISS panel is vrij toegankelijk in deze vernieuwde data-opslagplek van CentERdata.


Pagina's