Het LISS Panel Data Archive is een snoepwinkel voor elke sociaal wetenschapper die zijn of haar onderzoeksopzet naar een hoger niveau wil tillen. Zo’n 13 jaar aan onderzoek, publicaties, vragenlijsten, datasets en codeboeken afkomstig uit het LISS panel is vrij toegankelijk in deze vernieuwde data-opslagplek van Centerdata.

Het LISS Panel Data Archive is opgericht in 2007 en was een van de koplopers in open access. Centerdata vindt het belangrijk om zonder belemmeringen wetenschappelijke informatie beschikbaar te stellen. Zo brengen we de wetenschap verder.

Nieuw jasje! Wat is er veranderd?

De voordelen op een rij:

  • Door een verbeterde zoekfunctie heb je sneller toegang tot data en meta-data.
  • Je kunt je eigen ‘winkelmand’ met variabelen vullen (zolang de vragenlijsten door dezelfde respondenten zijn ingevuld).
  • De website is gebruiksvriendelijker en overzichtelijker dankzij een fris, intuïtief en responsive design.

Net zoals bij de vorige versie dien je in te loggen om bij de datasets te komen. Nieuw is dat je nu alleen toegang krijgt tot jouw account met een extra code bovenop je wachtwoord, ook wel tweefactor-authenticatie genoemd. Elke keer als je inlogt ontvang je deze code op het e-mailadres dat bij ons bekend is.

Waarom zou ik het LISS Panel Data Archive raadplegen?

Je komt verder met je eigen onderzoek als je eerst in het archief kijkt. Wat is er reeds gedaan aan onderzoek? Welke verbanden zijn er al? Kan je alvast een hypothese toetsen?

Het data-archief bevat gevalideerde, representatieve studies waarop je analyses kunt doen. Een groot pluspunt is dat je de datasets kunt koppelen en dus de mogelijkheid hebt om verschillende onderzoeken te combineren.

Jouw eigen onderzoeksopzet wordt sterker; want wat we al weten, ligt voor je klaar. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je helpt de wetenschap echt verder.

En last but not least: het LISS panel is een zeer (omvang)rijke informatiebron met meer dan 13 jaar aan representatieve studies bij minstens 6.500 gecommitteerde respondenten. Het panel heeft een longitudinaal karakter en dat maakt het enorm waardevol. Elk jaar nemen we een kernvragenlijst af over persoonlijkheid, gezondheid, vrijetijdsbesteding, politieke voorkeuren, geloof, inkomen, enzovoorts. Omdat we al meer dan 10 jaar vragen stellen, kan je ontwikkelingen in de tijd zien. Is het bijvoorbeeld zo dat als mensen met pensioen gaan, ze sociaal actiever worden?

Kortom, doe er je voordeel mee.

Aan de slag? Ga naar het vernieuwde LISS Panel Data Archive.

Deel jouw kennis met de rest van de onderzoekswereld

Je kunt natuurlijk ook jouw eigen publicatie aanmelden bij het LISS Panel Data Archive. Dit is belangrijk voor het behoud en onderhoud van het LISS panel en daarmee het archief.

De website is internationaal en kent geen grenzen. Door jouw publicatie beschikbaar te stellen neemt de kans dat je geciteerd wordt toe en vergroot je de impact van jouw onderzoek.

Meer informatie

Heb je vragen over het gebruik van het data-archief? Neem dan contact op met Gamze Demirel van Centerdata via statements@centerdata.nl.

Ben je nog onbekend met het LISS panel? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.