Nog nooit zag ik begin december al zoveel kerstbomen in de huiskamers verschijnen als dit jaar. Iedereen is duidelijk op zoek naar wat we in 2020 ontzettend hebben gemist: gezelligheid, samenzijn en het vieren van het leven. Tot begin maart leek er weinig aan de hand, maar op 9 maart kwam de regering met de eerste maatregelen en inwoners van Noord-Brabant werden opgeroepen zo veel als mogelijk vanuit thuis te werken. Zo ook bij Centerdata. We dachten toen dat het hooguit een week zou gaan duren. Inmiddels weten we wel beter.

De uitbraak van het coronavirus heeft voor veel persoonlijk leed gezorgd, in de eerste plaats bij de personen die vanwege corona een dierbare hebben verloren. Maar ook: mensen werden ziek, moesten verplicht in quarantaine, verloren een deel of zelfs volledig hun maandelijkse inkomen.

Organisaties werden geraakt: projecten werden geannuleerd of voor onbepaalde tijd uitgesteld. Bij Centerdata moesten sommige projecten ook op een lager pitje worden gezet. Echter, er kwamen vanwege corona ook heel veel nieuwe projecten naar ons toe.

Onderzoekend Nederland wilde antwoorden op uiteenlopende nieuwe vragen en het LISS panel was een excellente infrastructuur om deze antwoorden te gaan zoeken. Niet alleen vanwege de mogelijkheid om vragenlijsten af te nemen. Vooral de combinatie van nieuwe data en de enorme rijkdom aan data uit de pre-corona tijd maakte Centerdata aantrekkelijk als partij om mee samen te werken. Ook het programmeren van allerlei survey tools voor onderzoekers in internationale projecten die meer wilden weten over de gevolgen van Covid-19 kwam in een stroomversnelling. De werkdruk was enorm en het aantal projecten buitengewoon groot.

En dan eindigt het jaar, hoe vreemd het ook klinkt en voelt, enigszins zegepralend. Trots dat we weer zoveel wetenschappers en beleidsmakers hebben kunnen helpen bij het zoeken naar antwoorden op hun vragen.

En vooral trots op onze medewerkers die nooit hun energie en kracht zijn verloren om aan de missie van Centerdata bij te dragen, ook al was dat in 2020 lastiger en anders dan ooit tevoren.

Het komende jaar wordt voor Centerdata een bijzonder jaar: we vieren ons 25-jarige jubileum. Dat maakt 2021 sowieso speciaal. Maar hopelijk wordt het jaar ook onvergetelijk door een terugkeer naar het oude ‘normaal’. Iedereen snakt naar de vertrouwde fysieke bijeenkomsten en het open gesprek bij de koffieautomaat. We zullen waarschijnlijk nog even geduld moeten hebben.

Ik wens iedereen desondanks fijne feestdagen en een goed, gelukkig en vooral gezond 2021 toe.

Marcel Das,
Directeur Centerdata