NSCR criminele carrière
Methode waarmee gebeurtenissen in het leven van een persoon worden gevisualiseerd in een tabel

Een Life History Calendar is een vragenlijstmethode waarbij gebeurtenissen in het leven van een respondent op een tijdlijn worden gevisualiseerd. Ons werd gevraagd zo’n methode te ontwikkelen voor een retrospectieve studie met CAPI-interview (persoonlijk interview met behulp van laptop) bij mensen met een strafblad.

We namen aan dat het moelijk zou zijn deze (voormalige) criminelen over te halen mee te doen. Daarnaast mocht een afgerond interview nooit verloren gaan. We ontwikkelden daarom een methode waarbij data niet op de laptop maar op een externe server worden opgeslagen. Omdat de mobiele internetdekking goed genoeg bleek kon de CAPI-vragenlijst bij de respondent thuis via internet worden afgenomen.

Levensgebeurtenissen zijn thematisch gegroepeerd: partners, kinderen, accommodaties, werk, detentie, gezondheid en overige. Tijdens het interview worden de verschillende onderdelen doorlopen. Uiteindelijk toont de kalender alle gebeurtenissen met lijnen. De verticale as van de kalender toont de levensspanne van de respondent.

De tijdlijn geeft niet alleen een grafische representatie van de gebeurtenissen, maar werkt ook als navigatie door de vragenlijst. Door de weergave van de gebeurtenissen zien respondenten sneller ontbrekende gebeurtenissen.

Kenmerken

  • Geavanceerde vragenlijst

Vergelijkbare projecten