Onderzoek naar Nutri-score: maken consumenten gezondere keuzes?

Producten die een gezondere of bewustere keuze zijn, kregen in het verleden het ‘ik kies bewust’-logo (ofwel vinkje). Nederlandse consumenten konden dan gemakkelijk zien welke producten gezonder waren. Maar het vinkje was onduidelijk en verwarrend en werd afgeschaft. In 2021 wordt de opvolger ingevoerd: de Nutri-score. 


Dit label geeft producten een score van A (beste score, meest gezond) tot E (slechtste score, ongezond). De Nutri-score moet consumenten helpen om producten in één oogopslag te vergelijken.

Gaan Nederlandse consumenten daadwerkelijk gezondere keuzes maken wanneer de Nutri-score op producten staat? Deze vraag onderzochten Tilburg University-masterstudenten Syrah Luijpers, Tobias Nap en Lotte Brouwer in hun afstudeeronderzoek dat door CentERdata werd begeleid. 

Wat is er onderzocht? 

In november 2019 werd in een Tilburgse supermarkt een testruimte ingericht met daarin een schap met verschillende soorten ontbijtgranen. Aan het onderzoek deden 300 supermarktklanten mee. 

Zij werden verdeeld in drie groepen: bij de eerste groep was de Nutri-score op de ontbijtgranen afgebeeld. De tweede groep kreeg de ontbijtgranen te zien met daarop een ander voedselkeuzelogo, namelijk het stoplichtsysteem. Dit geeft met rood, oranje en groen weer hoeveel (verzadigd) vet, suiker en zout in het product aanwezig is. De derde groep kreeg de ontbijtgranen te zien zonder voedselkeuzelogo’s. 

Iedere deelnemer koos een van de ontbijtgranen en vulde een vragenlijst in.

Resultaten: Nutri-score bij deel van consumenten effectief

Eerste analyses van de resultaten laten zien dat het afbeelden van de Nutri-score op de ontbijtgranen inderdaad leidde tot gezondere keuzes, al bleek dit alleen het geval bij deelnemers die aan de lijn deden. Het label had geen enkel effect bij deelnemers die nooit aan de lijn deden. Het stoplichtsysteem leek een vergelijkbaar effect te hebben. 

De Nutri-score leidt bij bepaalde groepen consumenten dus inderdaad tot gezondere keuzes. 

De uitgebreide resultaten van dit onderzoek verwerkt CentERdata in een wetenschappelijke publicatie.

Het schap met de verschillende ontbijtgranen (met Nutri-score).