Op 17 maart 2020 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Onderzoeker Matthijs Rooduijn (Universiteit van Amsterdam) duikt met behulp van LISS data in kiesgedrag en sociaal-demografische kenmerken. Dat doet hij op Stuk Rood Vlees (SVR), een website waar politicologisch onderzoek wordt gekoppeld aan de actualiteit.

Het LISS panel van Centerdata is een zeer (omvang)rijke informatiebron met ruim 13 jaar aan representatieve studies bij minstens 6.500 gecommitteerde respondenten. Het panel heeft een longitudinaal karakter en dat maakt het enorm waardevol.

‘Plaatjes van de electoraatjes’

Dat LISS data ook te gebruiken zijn voor politieke en opiniërende analyses, blijkt onder andere uit de blogserie ‘Plaatjes van de electoraatjes’ door politicoloog Matthijs Rooduijn. Een groot deel van zijn analyses berusten op data uit het LISS panel.

Elk jaar nemen we onder panelleden de kernstudie af. Deze bestaat uit meerdere vragenlijsten met ieder een eigen onderwerp, zoals persoonlijkheid, gezondheid, vrijetijdsbesteding, politieke voorkeuren, geloof, inkomen, enzovoorts. Omdat we dat al zo veel jaar doen, kunnen onderzoekers ontwikkelingen in de tijd zien en volgen.

Rooduijn maakt voor zijn blog onder meer gebruik van de LISS kernvragenlijst over politieke opvattingen. In een serie artikelen gaat hij aan de hand van een aantal grafieken in op de kiezers van FVD, PvdD, CU, SP, PvdA, GL, D66, CDA, PVV en VVD. Wat zijn de sociaal-demografische kenmerken en de opvattingen van de kiezers van deze partijen? En hoe verschillen ze van de kiezers van hun directe politieke concurrenten?

Interessant?

Ga naar Stuk Rood Vlees om de serie ‘Plaatjes van de electoraatjes’ te lezen.

Ook schreef NRC hierover een artikel op 19 februari.