Een Europees open cloud ecosysteem voor de sociale en geesteswetenschappen: dat is het doel van het onlangs gestarte SSHOC-project. CentERdata is een van de consortiumpartners binnen dit Europese project, dat deze week officieel van start gaat.

Het veertig maanden durende SSHOC-project (wat staat voor Social Sciences & Humanities Open Cloud) ging al op 1 januari 2019 van start, maar de officiële kick-off vindt op 11 en 12 maart plaats in Utrecht. Daar komen alle projectpartners bijeen om de voortgang en alle huidige en toekomstige ontwikkelingen te bespreken.

Doel van SSHOC is om te komen tot een nieuwe, cloud based infrastructuur, waarmee data, tools en trainingen centraal beschikbaar komen voor Europese wetenschappers in de sociale en geesteswetenschappen. Uiteindelijk moet SSHOC worden geïntegreerd in de European Open Science Cloud: een eind 2018 gelanceerde infrastructuur waarbinnen Europese wetenschappers op een veilige manier data kunnen opslaan, analyseren en hergebruiken.

CentERdata zet binnen SSHOC-verband zijn kennis en ervaring met het ontwikkelen van softwaretools voor grote, meertalige longitudinale enquêtes in, zoals we dat tot nu toe ook al doen voor de Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) en de European Social Survey (ESS).