CentERdata heeft voor Fairwork een opiniepeiling over moderne slavernij uitgevoerd. FairWork concludeert dat hoewel een grote groep Nederlanders zich ervan bewust is dat moderne slavernij in Nederland voorkomt, er minder bekendheid is met het feit dat mensenhandel ook buiten de seksindustrie voorkomt.

Maar liefst 86% van de Nederlanders geeft aan dat zij denken dat moderne slavernij in Nederland voorkomt. Gevraagd werd in welke van deze sectoren deze misstanden voorkomen. Van de genoemde sectoren is de seksindustrie voor vrijwel de meeste Nederlanders de meest vanzelfsprekende sector waar moderne slavernij plaatsvindt (96,4%).

Minder bekend is dat in Nederland ook mensenhandel voorkomt in sectoren buiten de seksindustrie.  Ongeveer de helft van de respondenten denkt aan de landbouw (49,7%) en de schoonmaakindustrie (47,6%), en ruim een derde geeft aan dat moderne slavernij in de Nederlandse bouw zal voorkomen (36,2%). Tevens denkt 31% dat er sprake is van uitbuiting van werknemers in de horeca.

Meer informatie over het onderzoek is opgenomen in het persbericht van Fairwork.