Onlangs heeft de afdeling consumentenonderzoek een expertsessie georganiseerd voor het START2ACT-project. Het doel van deze sessie was om advies van experts te krijgen over hoe de training en mentor sessies voor start-ups en MKB-bedrijven het beste ingestoken kunnen worden zodat bedrijven getriggerd worden om energie te besparen op het werk.

We zijn hierbij ingegaan op vragen als: Hoe zorgen we ervoor dat startende bedrijven gemotiveerd worden om energie te besparen en hoe maak je ze bewust van het belang hiervan? Het belangrijkste inzicht was dat de trainingen zo ingericht moeten worden dat deze zoveel mogelijk aansluiten bij de drijfveren van startende ondernemers. De trainingen kunnen bijvoorbeeld modulair gemaakt worden zodat deze aansluiten bij de motivaties van het bedrijf.

Daarnaast stond centraal dat energiebesparende maatregelen gemakkelijk te implementeren moeten zijn. Bijvoorbeeld een website met een overzicht van de meest energiezuinige laptops, zodat men hier niet naar hoeft te zoeken. Ook zijn veel werknemers zicht niet bewust van hun footprint. Het is belangrijk om hier bij stil te staan in de trainingen en te vertellen waarop men zich kan verbeteren. Het rapport naar aanleiding van de expertsessie zal binnenkort op de website verschijnen.