Afgelopen najaar opende ODISSEI een Call for Proposals waarmee ODISSEI-deelnemers gebruik konden maken van de mogelijkheid om data te verzamelen in het LISS panel van CentERdata. Inmiddels zijn er na een beoordelingsronde niet vijf, maar zelfs negen projecten gehonoreerd. Goed nieuws, want zo kunnen nóg meer onderzoekers dan aanvankelijk gedacht aan de slag met hun onderzoeksprojecten.

De ODISSEI-call stond open voor onderzoekers die zijn verbonden aan een van de ODISSEI-deelnemers. Er zijn uiteindelijk 31 voorstellen ingediend, die in december 2018 door een onafhankelijke commissie zijn beoordeeld. Op basis van die beoordelingsronde is uiteindelijk een ranking vastgesteld.

Negen projecten

Omdat de top 5 minder ‘vraagt’ van het LISS panel dan gepland (in termen van aantallen respondenten en paneltijd) heeft de Management Board van ODISSEI – in overleg met CentERdata – niet vijf, maar zelfs negen voorstellen gehonoreerd. De ‘winnaars’ hebben hierover afgelopen week bericht ontvangen. Het komende halfjaar worden de vragenlijsten voor deze voorstellen afgenomen in het representatieve LISS panel, dat bestaat uit zo’n 6.700 personen uit ongeveer 4.300 huishoudens. 

Vanwege het succes lanceert ODISSEI naar verwachting in 2019 wederom een Call for Proposals.

Over ODISSEI

De doelstelling van ODISSEI (wat staat voor Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations) is om een nationale data-infrastructuur voor de sociale wetenschappen in Nederland mogelijk te maken. Alle onderzoekers in de sociale wetenschappen in Nederland hebben toegang tot de data van deze data-infrastructuur. ODISSEI biedt hen de faciliteiten om te experimenteren en te innoveren.